Smartlabs Micellar Casein

Neohodnoceno
 
  • 1 z 2
 
Běžná cena Více informací v tabulce variant
Ušetříte 200 Kč (–16 %)
od 650 Kč
Výrobce Smartlabs
Kategorie Kaseinové proteiny
Zvolte variantu
Smartlabs Micellar Casein 908 g
Čokoláda
Skladem 700 Kč 650 Kč
   
Smartlabs Micellar Casein 908 g
Ořechová čokoláda
U dodavatele (dodání 3 dny) 700 Kč 650 Kč
   
Smartlabs Micellar Casein 908 g
Vanilka
Skladem 700 Kč 650 Kč
   
Smartlabs Micellar Casein 2000 g
Čokoláda
U dodavatele (dodání 3 dny) 1 290 Kč 1 090 Kč
   
Smartlabs Micellar Casein 2000 g
Ořechová čokoláda
U dodavatele (dodání 3 dny) 1 290 Kč 1 090 Kč
   
Smartlabs Micellar Casein 2000 g
Vanilka
Skladem 1 290 Kč 1 090 Kč
   
 

Kasein je hlavní zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj savců. Syrovátková složka mléčného proteinu slouží taktéž jako zdroj aminokyselin a navíc obsahuje bioaktivní a zdraví prospěšné imunoglobuliny.

Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů (imunopeptidy, kaseinfosfátové peptidy a další). Z toho vyplývá, že užívání kombinace kaseinu a syrovátkových proteinů přináší významný výživový a zdravotní prospěch.

Kasein a zdraví

Kasein má významné a bohužel často opomíjené zdravotní benefity. Ve své micelární formě vykazuje unikátní molekulární strukturu, díky níž pak reakce s žaludečními kyselinami spustí tvorbu určitých enzymů. Tyto enzymy zajistí produkci specifických peptidů, které mají například imunomodulační a antibakteriální vlastnosti.

Příklady zmíněných peptidů po konzumaci micelárního kaseinu:

Glykomakropeptid (GMP) - Produkuje se po konzumaci kaseinu na konkrétní peptidovou vazbu mezi aminokyselinami 105 a 106. Když žaludek zjistí tvorbu GMP, spustí hormonální kaskádu. Tělo začne produkovat cholecystokinin (CKK), chemickou látku, která signalizuje mozku pocit sytosti. GMP také zlepšuje vstřebávání vápníku a zinku. Bylo také prokázáno, že GMP inhibuje agregaci krevních destiček v našich žilách a tepnách, čímž pomáhá předcházet arterioskleróze.
Casomorfiny - Jedná se o peptidy štěpené z micelárního kaseinu při trávení, které mají uklidňující účinek. Bylo prokázáno, že cestují do mozku a mají utišující účinek. Další zajímavou vlastností těchto peptidů je jejich antihypertenzní účinek.
Kasein-fosfo-peptid (CPP) - Základní výhodou těchto peptidů je obsah velmi dobře vstřebatelného vápníku a fosforu. Vápník a fosfor jsou základními složkami našeho kosterního systému, proto některé studie dokonce doporučují CPP jako základní doplněk v prevenci osteoporózy.

Kasein a antikatabolické působení

S ohledem na svoji unikátní strukturu se kasein při trávení chová odlišně od syrovátkových proteinů. Ty jsou tráveny a tělem zužitkovány poměrně rychle, naproti tomu kasein podstatně pomaleji. Po jeho konzumaci změní v žaludku svoji formu na určitý gel, čímž je zajištěn konstantní tok aminokyselin do krve. Pro tuto vlastnost je kasein považován za velmi efektivní zdroj aminokyselin. Jejich pomalé uvolňování do krevního řečiště zajišťuje dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a tím se eliminuje poškození svalů. Z tohoto důvodu jej sportovci obvykle konzumují před spaním, aby v co možná nejvyšší míře zabránili katabolismu.

Kasein a sport

Nové studie otevírají dveře širšímu použití kaseinu.

Bylo prokázáno následující:
Konzumace kaseinu v kombinaci se syrovátkovým proteinem po tréninku výrazně ovlivňuje zvýšení proteosyntézy a vykazuje vyšší efekt na nárůst svalové hmoty než příjem nápoje pouze ze syrovátkového proteinu.
Podle výzkumů syrovátkový protein podporuje krátkodobou syntézu bílkovin a zotavení, zatímco kasein vykazuje antikatabolické působení. Postprandialní efekt (po konzumaci či jídle) v přestupu aminokyselin do krevního řečiště je po konzumaci kaseinu nebo syrovátky značně rozdílný. Hlavním benefitem kaseinu je poskytnutí dlouhodobě zvýšené hladiny leucinu v krvi po jeho příjmu. Tím vhodně doplňuje syrovátku, která tento efekt postrádá. Tímto mechanismem se vysvětluje jeho schopnost budovat svalovou hmotu a současně stimulovat odbourávání podkožního tuku. Což je velice pozitivní efekt. Proto je velice krátkozraké považovat kasein pouze za "noční protein". Jeho synergický efekt ve spojení se syrovátkovým proteinem v oblasti potréninkové suplementace je zcela zásadní.
Pokud chcete co nejefektivněji zužitkovat náročný trénink, který jste právě podstoupili, a chcete tělu dopřát to nejlepší, co se dnes na trhu v oblasti výživových preparátů objevuje, zkuste věnovat zvýšenou pozornost suplementům, které jsou tvořeny micelárním kaseinem. V oblasti sportovní výživy se na trhu vyskytují prakticky dva druhy kaseinových preparátů - kaseinát vápenatý a micelární kasein.

Kaseinát vápenatý

Absolutně nevhodnou formou je kaseinát vápenatý. Zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí chemickou reakcí. Pro trávicí trakt je tato forma kaseinové bílkoviny takřka nestravitelná. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena.

Získává se sířením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát sodný). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě, proto postrádá veškeré výše uvedené zdravotní benefity.

Kaseinát vápenatý je velmi často složkou levných tvz. "nočních proteinů". Takový produkt má podprůměrnou až nízkou kvalitu. Proto pokud najdete ve složení kaseinát vápenatý, tak víte, že bioaktivita produktu je téměř nulová.

Micelární kasein

Ultra a mikro filtrací mléčné bílkoviny se odstraňuje laktóza (mléčný cukr) a tuk. Výsledkem je cca 85% bílkovina v sušině. Micelární kasein obsahuje až 90 % kaseinových micel a určitý podíl syrovátkového proteinu.

Výhodou micelárního kaseinu je perfektní stravitelnost a využitelnost. Micelární kasein je hodně mazlavý a nápoj z něj je hustý. Produkt se skutečným micelárním kaseinem není potřeba zahušťovat guarovou gumou a jinými zahušťovadly nebo plnidly, takto se zpravidla "doplňuje" kaseinát vápenatý, popř. mléčný koncentrát nižší kvality, aby měl podobnou hustou strukturu jako micelární kasein.

Složení Smartlabs Micellar Casein 

micelární kasein (80%), proteinový koncentrát, v čokládové příchuti kakao z nepražených kakaových bobů (Ekvádor), přírodní a přírodně identické aroma, sladidlo sukralóza (E 955)

Ve 100 g výrobku je obsaženo:
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 5 g
Tuky 2 g
Energetická hodnota 1575 kJ / 375 kcal

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: